Čuvanje e-računa

Čuvanje e-računa – ono što biste trebali znati

U posljednje vrijeme sve više se susrećemo s pojmom e-Računa, međutim, praksa je pokazala kako neke informacije i dalje nisu poznate svima.

Znate li da e-Račun ispisan na papiru ili čuvan u PDF formatu na računalu zapravo po nijednom elementu nije e-Račun, budući da je e-Račun upravo to – elektronička isprava koja je usklađena s EU normom te ju može čitati isključivo stroj (računalo) i izdaje se isključivo digitalnim potpisom. Dakle, pohranjivanje prikaza e-Računa u PDF formatu na računalu ili ispisivanje e-Računa na papir te njihovo pohranjivanje u papirnatu arhivu (registrator) zapravo nije nužno niti je ispravno. E-Račun je isključivo XML datoteka. 

Osim toga, vrijedno je spomenuti da se ovim načinom bitno smanjuje korištenje papira čime štedimo prirodne resurse i pomažemo kod očuvanja okoliša.

Sukladno tome, pošiljatelji e-Računa zakonski nisu iste obvezni slati njihovim primateljima, iako je to kod nas još uvijek uvriježena praksa. Sukladno zakonu, e-Računi se razmjenjuju putem informacijskih posrednika i centralne platforme, stoga, nakon što je e-Račun kreiran i digitalno potpisan, njegova forma je zadovoljena.

Pročitajte više: