Europska komisija odobrila novu kartu regionalnih potpora za Hrvatsku za razdoblje 2022. – 2027.

Europska komisija odobrila je novu kartu regionalnih potpora za Hrvatsku za razdoblje 2022. – 2027. Upravo ova odluka omogućit će značajno veće sufinanciranje za sve regije. Prema dosadašnjoj europskoj Nomenklaturi prostornih jedinica za statistiku, Hrvatska je bila podijeljena na dvije regije – kontinentalnu i jadransku, dok je s početkom 2022. službeno podijeljena na četiri:

  • Panonsku – Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija;
  • Sjevernu – Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija;
  • Jadransku – Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Dubrovačko-neretvanska županija i;
  • Grad Zagreb.

Intenzitet potpore ujedno se povećao s dosadašnjih 25 % na 50 % za Panonsku i Sjevernu Hrvatsku, 40 % za Jadransku i 35 % za regiju Grad Zagreb. Nova karta regionalnih potpora primijenit će se na fondove EU-a u novom programskom razdoblju te na potpore u sklopu natječaja u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Isto tako, određen je maksimalni intenzitet potpore za svaku regiju, odnosno iznos koji se može dodijeliti korisniku izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

Svim poduzetnicima povećavaju se iznosi bespovratnih sredstava. Za velika poduzeća i njihove projekte maksimalni iznos potpore iznosit će 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja u regijama Panonska i Sjeverna Hrvatska, odnosno 40 posto u Jadranskoj te 35 posto u Gradu Zagrebu.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća. To znači da se za srednja poduzeća potpore penju do maksimalnih 60 %, a za mala do maksimalno 70 % prihvatljivih troškova.

Pročitajte više: