Njemačka i Austrija protiv zabrane plaćanja gotovinom

Europska komisija u srpnju će predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca, a sastavni dio tog paketa zakona bit će i apsolutna zabrana plaćanja gotovim novcem iznad određenog iznosa, najavila je Povjerenica Europske komisije za financije Mairead McGuinness. Gornja granica zabrane plaćanja gotovim novcem bit će postavljena na 10 tisuća eura, a države članice moći će uvesti i niži iznos. Zabrana plaćanja odnosila bi se na fizičke i pravne osobe.

NESUGLASJE UNUTAR EUROPSKE UNIJE

Ograničenja u plaćanju gotovim novcem već neko vrijeme postoje u 18 od 27 država članica Europske Unije. Primjerice, u Grčkoj se gotovinom može platiti do 500 eura, u Francuskoj do 1000 eura, a u Poljskoj do 15 tisuća eura. Njemačka i Austrija protive se ovom prijedlogu Komisije pozivajući se na osobne slobode građana i naviku plaćanja gotovinom.

Na slobodu plaćanja gotovim novcem u Njemačkoj i Austriji gleda se kao na ustavno pravo građana, a u Austriji se pojavila inicijativa da se plaćanje gotovinom zaštiti Ustavom. Austrijski ministar financija Blumel potvrdio je da Austrija neće prihvatiti prijedlog koji vodi ukidanju gotovine i pojasnio kako Austrijanci gaje emotivan odnos prema plaćanju novčanicama koji se nije promijenio ni za vrijeme pandemije koronavirusa.

Prema podacima Europske središnje banke, 82 posto svih izdanih računa u Austriji i Njemačkoj plati se gotovim novcem, a jedino Hrvatska ima isti udio gotovinskih plaćanja.

STANOVI I AUTOMOBILI U HRVATSKOJ NEĆE SE MOĆI PLAĆATI GOTOVINOM

Hrvatske fizičke i pravne osobe koje obavljaju poslovnu aktivnost već imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednost veću od 75.000 kuna od siječnja 2018. godine tako da nova pravila neće biti novost za poduzetnike. Ako su obveznici fiskalizacije, pravne osobe ne smiju plaćati gotovinom račune iznad 5.000 kuna. Nova pravila ipak će biti novost za građane jer se stanovi više ne bi smjeli plaćati gotovinom.

U Hrvatskoj se, prema istraživanjima, svaki peti stan kupi upravo gotovim novcem. Prema novim pravilima oni koji žele kupiti stan prvo novac moraju položiti u banku i sa svog računa uplatiti na račun prodavatelja. Građani koji gotovim novcem kupuju nekretnine prije kupnje morat će odgovarati na pitanja bankara, a moguće i ureda za sprečavanje pranja novca, kako bi dokazali kako su do novca došli odnosno da se utvrdi njegovo podrijetlo. Isto će vrijediti i za kupnju rabljenih automobila, ali i ostalih vrijednosti koje premašuju navedeni iznos, a mogu se kupiti dogovorno između dvije strane.

Hrvatska je u studenom prošle godine poticala kupnju stanova u državnom vlasništvu gotovim novcem i na cjelokupni iznos nudilo se 15 posto popusta pod ispunjavanjem određenih kriterija. Tu pogodnost mogle su ostvariti osobe koje su u trenutku kupnje stana bili najmoprimci u tom stanu ili su najmoprimci bili članovi njihove uže obitelji temeljem ugovora o najmu ili ako u trenutku kupnje nisu imali neku drugu nekretninu. Hrvatska Vlada tvrdi kako je Hrvatska među deset najmanje rizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorizma, a daljnje sprečavanje pranja novca predstavljeno je kao jedna od reformskih mjera.

KOMISIJA U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA

Zabrana plaćanja gotovinom dio je plana Komisije kako u budućnosti što uspješnije suzbiti pranje novca. Komisija namjerava osnovati posebnu agenciju EU protiv pranja novca i financiranja terorizma, koja će imati brojne ovlasti i izravno će nadzirati kako banke provode politike sprječavanja pranja novca. Banke moraju ispitati podrijetlo novca za sve transakcije veće od 14 tisuća eura, a kod novih klijenata podrijetlo bi se trebalo ispitivati i za sve transakcije veće od tisuću eura.

Jedna od ključnih preventivnih radnji svake banke trebala bi biti dubinska analiza svake stranke prilikom uspostave poslovnog odnosa, ali i analiza svake povremene transakcije koja prelazi iznos od 14 tisuća eura ili predstavlja prijenos novčanih sredstava u vrijednosti većoj od tisuću eura. U borbi protiv pranja novca posljednja je odluka bila zaustavljanje izdavanja novih novčanica u iznosu od 500 eura.

Dok Komisija zabranu plaćanja gotovim novcem vidi kao uspješno sredstvo u borbi protiv pranja novca, za pojedine zemlje članice sloboda plaćanja gotovim novcem ne bi se smjela ukinuti ni pod koju cijenu. Više o pravilima elektroničkim i gotovinskim novcem unutar EU možete pročitati putem POVEZNICE.

Pročitajte više: