Donesen paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama

Paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata

Donesen je novi paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata. Paket je vrijedan 4,8 milijardi kuna, a počet će se primjenjivati od 1. travnja 2022. godine.

Paketom mjera limitirat će se rast cijena električne energije na 9,6 %, dok će se rast cijena plina limitirati na najviše 20 %. Osim ograničavanja rasta cijena energenata, među mjerama nalaze se i snižene stope PDV-a na plin i odabrane poljoprivredne proizvode. U paketu nalaze se i subvencije na cijenu plina za kućanstva, jednokratne naknade za umirovljenike, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima i još ponešto. Pročitajte detaljan Paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata.

Smanjenje PDV-a na plin i toplinsku energiju

PDV na plin i toplinsku energiju smanjuje se s 25 % na 13 %. To znači da se PDV na struju, plin i toplinsku energiju izjednačava. Od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. stopa PDV-a na isporuku plina smanjuje se s 25 % na 5 %. Smanjuje se i PDV na briket, sječku i ogrjevno drvo s 25 % i na 13 %.

Paket mjera pomoći poduzetnicima, poljoprivrednicima i ribarima

Poduzetnici će od 1. travnja tako dobiti potpore za trošak plina, svim korisnicima će se ublažiti rast cijene električne energije (HEP), a poljoprivrednike i ribare čeka program potpora male vrijednosti za nabavu umjetnog gnojiva.

Unatoč snažnom globalnom poskupljenju, ograničenjem porasta naknada za električnu energiju kućanstva će se rasteretit za oko 460 milijuna kuna. Time će se značajno ublažiti rast cijene električne energije u Hrvatskoj.

Potpora za trošak plina poduzetnicima odnosi se na mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Iznos potpore je 15 lipa/kWh, odnosno oko 22% projicirane cijene od 89 EUR/MWh. Poduzetnici će potpore moći ostvariti vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. Poduzetnici će se za potporu prijavljivati kroz aplikaciju HAMAG-BICRO koja generira Odluku o dodjeli potpore i vaučer na ukupni iznos potpore procijenjen na osnovi pojedinačne referentne godišnje potrošnje. Subvencionirani iznos svaki mjesec će se poduzetnicima odbijati s vaučera dokle ga ne potroše, ili zaključno s računom za ožujak 2023. godine. Ukupan iznos ove mjere iznosi 600 milijuna kuna.

Program potpora male vrijednosti namijenjene poljoprivrednicima obuhvaćaju nabavu umjetnog gnojiva; ratarske kulture, povrće i trajni nasadi. Potporom je obuhvaćeno 88 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a procijenjen iznos mjere je 200 milijuna kuna. Potpore iznose za prvih 10 ha 450 kn/ha poljoprivredne površine te 250 kn/ha za idućih 10 ha do ukupno prvih 20 ha.

Smanjenje PDV-a na prehranu i svakodnevne potrepštine

U paketu mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata nalaze se i promjene vezane uz smanjenje PDV-a na prehranu i svakodnevne potrepštine, a to su:

  • na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojiva i pesticide – s 13 % na 5 %;
  • na maslac i margarin – s 25 % na 5 %;
  • na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe – s 25 % i 13 % na 5 %.

Pročitajte više: