Isplata plaće Revolut

Promjena vezana za poslovanje Revolut Bank UAB u Hrvatskoj – mogućnost isplate plaće

U studenom 2021. godine predstavili smo kratki izvještaj o mogućnostima poslovanja Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB na području Republike Hrvatske (RH). Naime, od dana kada je Republika Hrvatska postala članica Europske unije (EU) potvrđeno je kako pružatelji platnih usluga u RH mogu biti i institucije za elektronički novac koje su osnovane u nekoj drugoj državi članici Europske unije.

Tada, Revolut Bank UAB iz Litve započeo je s pružanjem uzajamno priznatih usluga u RH, ali samo onih iz Direktive 2013/36/EU koje se odnose na primanje depozita i ostalih povratnih sredstava dok se ostale usluge iste direktive koje su uključivale i platne usluge nisu smjele pružati.

Međutim, Porezna uprava objavila je 07. lipnja 2022. godine službeno mišljenje vezano uz Promjene vezane za poslovanje kreditnih institucija Revolut Bank UAB. Naime, Porezna uprava primila je obavijest od Hrvatske narodne banke (HNB) da je 01. lipnja 2022. godine Revolut Bank UAB izdano odobrenje o proširenju pružanja usluga u RH.

O kojim uslugama se radi?

Osim pružanja usluga primanja depozita i ostalih povratnih usluga, Revolut Bank UAB moći će započeti i s pružanjem platnih usluga što podrazumijeva otvaranje i vođenje računa za plaćanje poput tekućeg i žiro računa.

S obzirom na navedeno navodi se kako nema zapreke za isplatom primitka na račune koji će biti otvoreni u toj banci. To znači da će korisnici Revolut Bank UAB moći primati plaću putem Revolut računa.

Građani RH zainteresirani su za Revolut zbog smanjenja troškova. Naime, Revolut ne naplaćuje uslugu vođenja računa u osnovnom paketu i ima manje troškove transakcija naspram banaka sa sjedištem u Hrvatskoj.

Ova promjena sa sobom nosi još mnoga pitanja. Naime, još uvijek se ne zna točna procedura prilikom obračuna i isplata plaće, predavanja JOPPD obrazaca, troškova konverzije nakon dolaska eura u Hrvatsku, postupka ovrha i slično. Očekivano je da će radi istog doći do zakonodavnih i proceduralnih promjena.

Pročitajte više: