Promjene u plaćanju članarine HGK

Nakon nedavnih izmjena Zakona o HGK i ukidanja obveze glede plaćanja članarine, Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavila je prvi financijski plan. U planu tako stoji kako se visina članarine nakon 01.01.2022. neće mijenjati za srednje i velike tvrtke, već samo za mikro i male poduzetnike koji odluče uplaćivati mjesečnu članarinu HGK. Dakle, srednje tvrtke će i dalje mjesečno plaćati 1083 kn, dok će velike tvrtke i dalje plaćati 3973 kn. Ono što se mijenja za velike i srednje tvrtke je ponuda paketa razmjerno plaćenoj članarini, odnosno pravo na veću količinu raspoloživih usluga.

PROMJENE ZA MIKRO I MALE PODUZETNIKE

Dosadašnjih 42 kn koje su mali i mikro poduzetnici uplaćivali odlaze u prošlost. Promjene vezane uz kategoriju mikro i malih poduzetnika predviđaju mjesečni iznos od 150 kn za one poduzetnike koji ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna, te 300 kn za one poduzetnike koji uprihode više od toga. Koliki će se interes za plaćanjem članarina pojaviti tek ostaje za vidjeti.

PAKETI USLUGA

Poduzetnici koji se odluče za plaćanje članarina imat će na raspolaganju dodijeljenog zaposlenika (VPO- voditelj poslovnog odnosa), a ponudit će im se i paketi usluga. Poduzetnici u kategoriji članarina od 150 kn biti će u mogućnosti koristiti usluge u vrijednosti od 5 tisuća kuna, a oni poduzetnici koji se će članarinu plaćati u iznosu od 300 kuna moći će koristiti paket u vrijednosti od 7 tisuća kuna.

Usluge koje se nalaze u paketima obuhvaćaju izrade bonitetnih izvješća i razne obrade podataka, tematske edukacije, pravne konzultacije, stručne konferencije, izrade poslovnog plana, posredovanje u povezivanju sa stranim poslovnim partnerima i slično.

ŠTO S ONIMA KOJI NE ŽELE PLAĆATI ČLANARINU?

Mikro i mali poduzetnici koji odluče ne plaćati članarinu, ostat će članovi i imat će na raspolaganju korištenje komorskog sustava u segmentu javnih usluga; primjerice pravo na korištenje Digitalne komore, zagovaranje sektorskih interesa, izradu zakonskih prijedloga i slično. Ostale usluge koje se nalaze u gore spomenutim paketima, oni će plaćati po punoj cijeni iz cjenika koji je usvojila Skupština i koji će uskoro biti objavljen.

Pročitajte više: