Status digitalnih nomada u Hrvatskoj

Kad sam se preselila u Hrvatsku kao digitalni nomad mogla sam putovati po zemlji i zarađivati za život – paralelno“, ovako je svoje iskustvo za CNN opisala Amerikanka Melissa Paul koja nije ni znala da je 26. siječnja 2021. godine postala prva vlasnica vize za digitalne nomade u Hrvatskoj.

Nakon što je prikupila svu potrebnu dokumentaciju, podnijela zahtjev i u konačnici dobila vizu – uslijedili su intervjui za domaće i svjetske medije iz pitoresknog istarskog gradića Labina u kojem namjerava ostati idućih nekoliko mjeseci. Kao marketinška konzultantica oblikuje web-stranice i upravlja društvenim mrežama za tvrtke koja se bave umjetnošću i dizajnom. Klijenti su joj uglavnom stranci, a za obavljanje njezina posla nije joj bitna lokacija, već računalo i dobra internetska veza.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je od 1. siječnja 2021. godine otvorila vrata digitalnim nomadima kroz vizu za privremeni boravak u trajanju do godine dana upravo kako bi privukla profesionalce poput Melisse. Ili autore i prevoditelje koji prevode uz kavu na sunčanim terasama, programere koji mogu raditi iz bilo kojeg kutka svijeta ili pak neovisne menadžere ili konzultante. Digitalnim nomadima jedno je zajedničko – samozaposleni su ili rade za određenu tvrtku “na daljinu”, žive na više mjesta i rade na putu.

PRILIKA ZA HRVATSKI TURIZAM

Viza za digitalne nomade u Hrvatskoj izdaje se na 12 mjeseci s mogućnošću produljenja što pruža Hrvatskoj priliku da postane cjelogodišnja turistička destinacija. Digitalni nomadi imaju iznadprosječna primanja i veće su kupovne moći, pune državni proračun kroz potrošnju u ugostiteljskim objektima, trgovinama i muzejima te produljuju turističku sezonu kroz najmove kod privatnih iznajmljivača.

Prednosti privlačenja digitalnih nomada ne mogu se mjeriti isključivo novcem – digitalni nomadi mogu pomoći u brendiranju zemlje, širenju poslovne mreže, privlačenju novih talenata i profesionalaca sa specifičnim znanjima. Njihova umreženost i prisutnost na društvenim mrežama velika su prilika za Hrvatsku da se dodatno brendira kao destinacija pa čak i ravnomjerno razvije sve svoje regije. Predviđa se da će do 2035. u svijetu biti milijarda digitalnih nomada, visokokvalificiranih pojedinaca, s iznadprosječnim primanjima koji sami određuju odakle će raditi.

ŠTO MORAM NAPRAVITI?

Ako ste digitalni nomad i želite doći u Hrvatsku prvo morati podnijeti zahtjev putem online obrasca:

Uz to, zahtjevu prilažete:

 • presliku valjane putne isprave (rok važenja putne isprave mora biti tri mjeseca duži od razdoblja valjanosti namjeravanog boravka),
 • dokaz o zdravstvenom osiguranju (putno ili privatno zdravstveno osiguranje mora pokrivati područje Republike Hrvatske),
 • dokaz o svrsi (ugovor o radu ili drugi dokument kojim se dokazuje da se radi o  obavljanju poslova putem komunikacijske tehnologije za stranog poslodavaca ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u RH)
 • dokaz o sredstvima za uzdržavanje za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj
 • dokaz da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela iz matične države ili države u kojoj je boravio duže od godine dana neposredno prije dolaska u Republiku Hrvatske.
 • navesti adresu u Republici Hrvatskoj

Sve detaljne informacije možete pronaći na poveznici.

MINIMALNO 2000 EURA NA RAČUNU

Na računu morate imati minimalno 2.250 eura, a za svakog daljnjeg člana obitelji ili životnog ili neformalnog životnog partnera iznos se uvećava za dodatnih 10 % prosječne hrvatske mjesečne neto isplaćene plaće. Ako namjeravate ostati u Hrvatskoj svih 12 mjeseci koliko vam traje viza, potrebno je dokazati da raspolažete sredstvima u iznosu minimalno od 27.000 eura.

Zarada vam se NEĆE OPOREZIVATI odnosno na primitke ne morate platiti porez na dohodak. Prijava na obvezno zdravstveno osiguranje nije obvezna, no u tom slučaju sami ćete snositi troškove korištenja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod zdravstvenog radnika privatne prakse.

ZAŠTO HRVATSKA?

 • strani jezici – više od 80 posto višejezičnih stanovnika Hrvatske tečno govori engleski jezik. Drugi jezik je njemački kojeg govori 49 posto višejezičnih Hrvata, a slijedi ga talijanski jezik (24 posto)
 • tradicija turizma i gostoljubivosti – turizam čini petinu hrvatskog BDP-a. Hrvatski turizam kontinuirano se razvija, a hrvatski turistički djelatnici rade na razvoju što bolje ponude za sve svoje goste. Domaći hotelijeri priključili novom trendu kroz „long-stay“ ponudu ciljajući digitalne nomade ili ljude čiji poslovi nisu vezani uz fiksni ured
 • niži troškovi života u usporedbi s drugim zemljama EU
 • ugodna klima – Hrvatska još uvijek ima sva četiri godišnja doba i blagu mediteransku klimu. Tijekom godinu dana boravka u Hrvatskoj moći ćete uživati u ponudi i sadržajima bez obzira jeste li ljetni ili zimski tip.
 • opušten način života
 • sigurnost – stopa kriminala u Hrvatskoj niska je i u padu što Hrvatsku čini jednom od najsigurnijih zemalja u Europi
 • brzi internet i dobra pokrivenost: gotovo svaki ugostiteljski objekt u Hrvatskoj nudi besplatan WiFi

Iako je među prvima, Hrvatska nije jedina zemlja koja želi privući digitalne nomade. Portugal nudi produženje inicijalne vize nakon prvih godinu dana na pet godina, Island dugoročnu vizu za one koji zarađuju više od 85.000 dolara godišnje, a svojom turističkom ponudom, suncem i morem nomade privlače, među ostalim, Barbados, Kostarika i Jamajka. Hrvatska svojom turističkom ponudom, prirodnim ljepotama kao i uvjetima za boravak digitalnih nomada želi postati konkurentna u ovom segmentu.

Pročitajte više: