U najavi je izmjena Zakona o radu – donosimo najvažnije potencijalne promjene

U srpnju ove godine objavljen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Najavljene su brojne promjene, a Confida donosi pregled najvažnijih. Spomenuli smo, u jednom od prijašnjih tekstova, koliko je zadovoljstvo zaposlenika važno te kako određene trenutne zakonske odredbe nisu provedene. S obzirom na to nužno je prilagoditi zakonsku regulativu.

Broj ugovora o radu na određeno vrijeme ograničava se na tri ugovora

Brojni radnici imali su probleme s konstantnim davanjem ugovora o radu na određeno vrijeme. Više to neće biti moguće. Poslodavac će s radnikom moći sklopiti do tri ugovora o radu na određeno vrijeme ili aneks ugovora . Također, pauza između takvih ugovora neće više biti dva mjeseca nego šest mjeseci .

Još jedna važna stavka je ta da ukoliko poslodavac odbije sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a radnik je uspješno odradio probni rad i radi duže od šest mjeseci tada će poslodavac morati pisanim putem obrazložiti radniku zašto je donio takvu odluku.

Ova promjena dovest će do smanjenja broja radnika koji rade na određeno vrijeme te onemogućiti nepoštenim poslodavcima da svoje radnike prebacuju iz jedne tvrtke u drugu. Više neće biti opcija da radnici budu nezaposleni dva mjeseca kako bi dočekali da prođe pauza potrebna za potpisivanje novog ugovora.

Probni rad će se produžiti ukoliko radnik bude odsutan

Trajanje probnog rada ostaje isto – trajat će najduže šest mjeseci. No, ukoliko je radnik određeno razdoblje probnog rada odsutan, primjerice zbog bolovanja ili drugih prava, tada će mu se probni rad produžiti onoliko koliko je bio odsutan . Ovime će biti omogućeno da radnik ima dovoljno vremena dokazati se kao i da poslodavac ima vrijeme procijeniti sposobnosti radnika.

Mogućnost zapošljavanja na dodatnim poslovima

Za dodatni rad radnik je morao  dobiti suglasnost od matičnog poslodavca što će se novim Zakonom promijeniti. Naime, samo u rijetkim slučajevima će se matični poslodavac smjeti suprotstaviti radnikovom dodatnom poslu. Ako je ugovor o radu za dodatni rad sklopljen na četiri mjeseca ili kraće tada se broj radnih sati povećava s 8 na 16 sati tjedno. Ova promjena potaknut će radnike na dodatno zaposlenje i zaradu.

Odsutnost s posla i neplaćeni dopust za skrb o članovima kućanstva

Radnik bi prema jednoj potpuno novoj odredbi imao pravo na izostanak s posla jednom godišnje bez posebnog opravdanja i to na trošak poslodavca. Radnik može iskoristiti i neplaćeni dopust za skrb o članovima kućanstva. Godišnje će se za takve potrebe moći iskoristiti pet radnih dana.

Rad od kuće – poslodavac će smjeti ući u kućanstvo zaposlenika

Ukoliko radnik radi od kuće važno je spomenuti kako će poslodavci smjeti ulaziti u kućanstva no pod određenim uvjetima koje će trebati dogovoriti. Time će se moći dodatno kontrolirati uvjeti rada.

Rad od kuće moći će se ugovoriti kao stalni ili povremeni, a ako traje duže od 15 dana u kontinuitetu tada poslodavac treba odrediti i iznos naknade režijskih troškova.

Za radnike starije od 65 godina života i 15 godina staža nema otkaznog roka ni otpremnine

Radnicima starijim od 65 godina života i 15 godina staža neće se morati isplatiti otpremnina niti će se morati odrađivati ​​otkazni rok. Ova promjena trebala bi donijeti poboljšanje u segmentu zapošljavanja starijih osoba.

Konačne izmjene bit će dodatno objavljene stoga pratite tjedne članke na našoj web stranici.

Pročitajte više: