Ulazak u eurozonu: dvojno iskazivanje cijena

Prvi siječanj 2023. godine slovi kao datum ulaska Hrvatske u eurozonu, dok se objava formalne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu očekuje sredinom iduće godine. Zakon o euru u fazi je izrade, a nacrt bi trebao biti objavljen sredinom siječnja, dok se donošenje očekuje u travnju 2022. godine. Uz taj zakon, trebat će se promijeniti najmanje 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih aktova prije samog uvođenja eura. Jedan od prvih koraka ka prilagodbi svakako je dvojno iskazivanje cijena. Ukoliko se gore navedeni datumi ne promijene, obveza dvojnog iskazivanja cijena počet će u kolovozu 2022. godine.

ŠTO JE DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA?

Dvojno iskazivanje cijena ključna je mjera za zaštitu potrošača prilikom postupka uvođenja eura. Obveza dvojnog iskazivanja cijena trebala bi biti na snazi u razdoblju od otprilike 5 mjeseci prije uvođenja eura, do godinu dana nakon uvođenja eura. Osim što je dvojno iskazivanje cijena izuzetno korisno i poželjno u edukaciji građana, uvelike utječe i na ublažavanje pritiska na inflaciju. Ono što je glavni zadatak dvojnog iskazivanja cijena jest spriječiti neopravdano povećanje cijena kao i neispravno preračunavanje cijena. Isto tako, obveza će pomoći građanima na lakše privikavanje na vrijednosti izražene u eurima. Ta obveza odnositi će se isključivo na izravan odnos prema potrošačima, a preračunavanje će se vršiti isključivo prema službenom fiksnom tečaju konverzije, u njegovom punom brojčanom iznosu.

GDJE ĆE SE SVE CIJENE DVOJNO ISKAZIVATI?

Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će biti dužna primijeniti na cjenicima i promotivnim materijalima koji se objavljuju na web stranicama i u medijima. Blagajne će također biti prilagođene dvojnom iskazivanju cijena kako bi na računima cijene pojedinih proizvoda i ukupan iznos računa bili iskazani u objema valutama. Isto tako, zbog dvojnog iskazivanja cijena, reducirat će se nepotreban sadržaj na cjenicima tako da ne zbunjuju potrošače. Osim što će se preračunavanje vršiti isključivo prema službenom fiksnom tečaju konverzije, taj tečaj morat će biti izražen u punom brojčanom iznosu – sa svih šest znamenki, kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate.

HOĆE LI CIJENE PORASTI DOLASKOM EURA?

Anketa koju je proveo portal MojPosao putem servisa MojaPlaća na više od 3500 ispitanika pokazuje kako su građani generalno zabrinuti zbog porasta cijena, i to njih čak 85 %. Anketa također pokazuje da oko 54 % građana podržava uvođenje eura, dok 46 % ne podupire ovu odluku. Promjenu valute tako podržavaju većinom stariji ispitanici (i to 65 % starijih od 46 godina) i oni s višim mjesečnim neto primanjima (74 % s plaćom višom od 8500 kuna, naspram 43 % onih s plaćom nižom od 4500). S druge strane, kad je riječ o primanjima, najveći broj ispitanika misli da neće biti većih promjena (njih 40 %). Trećina se ipak nada da će primanja umjereno rasti, dok svaki četvrti ispitanik predviđa pad u primanjima građana.

Međutim, iako se možda čini teškom, promjena nije nužno loša, kako pretpostavljaju građani Hrvatske. Dolaskom eura u Hrvatsku otvaraju se mnoge prilike za razvoj, kao i investicije stranih ulagača. Veći problem potencijalno se nalazi u nespremnosti državnog tijela za ulazak u eurozonu. U svakom slučaju, nestati će valutni rizik, trebale bi se smanjiti kamatne stope, a povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala kao i kreditni rejting. Osim toga, logično je da će veći broj turista biti zainteresiran za dolazak u Hrvatsku što će svakako pridonijeti gospodarstvu.

HOĆE LI SE MOĆI ZAMIJENITI KUNE ZA EURO NAKON ULASKA U EUROZONU?

U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. S danom uvođenja eura kao nacionalne valute Republike Hrvatske, za optjecaj će se pripremiti dovoljna količina eurokovanica da se podmire potrebe svih građana i poslovnih subjekata. Iako je najavljeno kako se preko noći prebacujemo na euro, još dva tjedna trajat će dualni opticaj, gdje će se moći platiti u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dvojnog iskazivanja cijena će, bez obzira, trajati još minimalno narednih godinu dana. Za vrijeme dvojnog optjecaja trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima, stoga razloga panici nema.

Isto tako, novac će se bez naknade moći zamijeniti prvih šest mjeseci. No, ako se i nakon tog roka ne promijene kune u eure – neće propasti. U prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. kunski će gotov novac mijenjati u eure u svim poslovnicama bez naknade, a u sljedećih će šest mjeseci za tu uslugu imati pravo zaračunavati naknadu.

HOĆEMO LI SE LAKŠE PRILAGODITI EURU NEGO ŠTO TO MISLIMO?

Vjerujemo kako će ova promjena utjecati na sve sfere naših života, no cjelokupnu situaciju možemo gledati i s jedne vrlo pozitivne strane. Mi u Confidi vjerujemo kako će do prilagodbe doći lakše no što očekujemo jer kad ste zadnji put kupili stan po 18.576,00 kuna po kvadratnom metru, platili majstora 123 kuna po kvadratnom metru ili stavili u kuvertu za svadbu iznos koji niste preračunali u eure. Euro je prisutan u hrvatskom društvu od njegovog samog nastanka. Prilagodba građana bit će lakša no što se čini, jer to što će jedna kava koštati 1,5 eura nije stvar uvođenja eura, već stvar trgovačkog poštenja. Stoga, bitno je ne iskorištavati situaciju kada ćemo prijeći na euro dizanjem cijena proizvoda i usluga, već bi trebali razmisliti o zaokruživanju plaća zaposlenika na decimalu više.

Pročitajte više: